Kwiaty jadalne. Na zdrowie!


Stanowią znakomity zamiennik zieleniny, dodatek do zup, sałatek i ciast. Coraz częściej wykorzystywane w restauracjach, nie tylko jako ozdoba w wazonie. Kwiaty jadalne.


Idę do ogrodu po galązkę bzu i kilka stokrotek. U Taty ukradłam trochę bratków. Zrobię sałatkę z kiściami bzu i roladki z kurczaka, z kozim serem i stokrotkami.
Kwiaty jadalne. Na serio się zaraziłam. Taka moda, food design. Bratki przydadzą się do dekoracji tortu. Dziwnie było na początku bo kwiatki właściwie nie mają różnorodnego smaku. Są za to cudowną dekoracją i sprawiają, że nawet najzwyklejsze danie zyskuje w oczach i na podniebieniu. Siła koloru i persfazji;). Chociaż może to kwestia wrażliwości kubków smakowych. Dla Was jeśli chcielibyście spróbować lista jadalnych kwiatów:

storczyk biały i tygrysi (narazie nie próbowałam bo mi szkoda moich okazów;), tulipan, stokrotka, bez (czarny tylko po obróbce cieplnej!), róża (konfitury i syropy:), bratki, godździki, begonia, lwia paszcza, lawenda, nagietek, werbena, fiołek, hibiskus, mniszek lekarski, rumianek, ogórecznik lekarski, kwiat cukini, kwiat śliwy, wrzos, szałwia, tymianek, koper, akacja, niecierpek, mieczyk, pierwiosnek, czosnek, koniczyna biała i łąkowa, mięta, chaber bławatek, dynia, szczypiorek, słonecznik zwyczajny. I to pewnie nie wszystkie. Podzielcie się wrażeniami! Dopiszcie coś do listy:).

UWAGA: Nigdy nie jedzmy kwiatów niewiadomego pochodzenia, pryskanych, zbieranych z poboczy dróg, nie swoich łąk i pól. Te kwiaty NIE nadają się do jedzenia: azalie, chryzantemy, groszek pachnący, hortensje, konwalie, oleandry, różaneczniki.

A na zachętę, prosty przepis na naleśniki z bzem:

Składniki:

16 kwiatostanów czarnego bzu

250 – 300 g mąki

2 jajka

1,5 – 2 szkl. mleka

3 łyżeczki cukru

2 szkl. oleju do smażenia

Przygotowanie:

Przygotować ciasto jak na naleśniki. Ubijać jajka trzepaczką, dodając mleko, następnie dodawać mąkę, cały czas ubijając ciasto. Powinno mieć konsystencję śmietany, jeśli będzie za rzadkie, trzeba dodać trochę mąki, jeśli za gęste – mleka.

Kwiaty czarnego bzu delikatnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zanurzać je w cieście (po wyjęciu chwilę odczekać, aż nadmiar ciasta ścieknie). Wkładać do wysokiego wąskiego garnka na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć 3 – 4 min, trzymając za łodygę kwiatostanu. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Nadziewać twarożkiem na słodko.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Tak usmażone naleśniki są pełne aromatu i smaku kwiatów czarnego bzu. Na zdrowie! 🙂

Wybrane dla Ciebie
barcelona

Barcelona. Moim okiem.

Jak reklamować posiłek?

Prawo po Twojej stronie. Jak reklamować posiłek?