Kuchnia hiszpańska. Salchichon i inne rarytasy.

kuchnia hiszpańska


O Hiszpanii i Hiszpanach można mieć różne zdanie. Zróżnicowany to kraj mentalnie, kulturowo i zabytkowo. Ale odnoszę wrażenie, że co do jednego wszyscy są zgodni – Pycha!


Kuchnia hiszpańska. Hiszpania to potrawy, na które trzeba mieć wysmakowane podniebienie. Fantastyczne kiełbasy i szynki, owoce morza, kultowa paella oraz sery i wina, czynią kraj przyjaznym dla turystów z całego świata. Bo dobre jedzenie zbliża. Kultura spożywania posiłku to dużo i w gronie przyjaciół/rodziny. Hiszpanie wykorzystują każdą okazję, aby zjeść poza domem. Początek dnia. Śniadanie. Hiszpańskie śniadanie to churros con chocolate, długie makaroniki z gęstą czekoladą lub tostadas, czyli grzanki na oliwie lub maśle z dżemem. Smaczna i bardziej syta jest tortilla, rodzaj omletu z ziemniaków i jaj.

Można wyróżnić kilka typów lokali gastronomicznych: Comedores, (dawne jadłodajnie dla robotników). Tutaj zjemy dużo i niedrogo.Cafeterías, najczęściej samoobsługowe. Tu podaje się jedzenie w postaci plato combinado, czyli łączone np. frytki z jajkiem i sałatą. Do tego wino i pieczywo. Standard Cafeterias oznacza się filiżankami. Restauracje oznaczone są zaś widelcami, podobnie jak marisqueríes, w których podaje się wyłącznie ryby i owoce morza.
Oprócz pełnych dań w Hiszpanii, popularne są przekąski: tapas, mniejsza przekąska na zimno lub ciepło lub raciones, większa przekąska podawana w barach. Tapas spożywamy na stojąco, przy barze lub przy stoliku. Te malutkie dania sprawdzają się, kiedy Hiszpanie wychodzą wieczorem, po kolei odwiedzając kilka barów. Taka podkładka pod suto zakrapiane imprezy, trwające do białego rana. Na północy Hiszpanii jest taki zwyczaj, że po skończonym posiłku należy pokazać kelnerowi patyczki po przekąskach i na tej podstawie zostanie wystawiony rachunek. W Andulazji, szklankę wina przykrywa się plasterkiem kiełbasy hiszpańskiej, chroniąc trunek przed muchami. Dziś oprócz kiełbasy można dostać dopasowane rozmiarem kanapeczki.

Kuchnia hiszpańska różni się trochę w poszczególnych rejonach kraju zarówno zwyczajem podawania, jak i jakością potraw.I tak począwszy od paelli, najbardziej popularną jej odmianą jest paella valenciana. Tradycyjna paella valenciana składa się z kurczaka lub królika, ślimaków, zielonego groszku. Inna odmiana to Marinera, ryż z owocami morza i rybą. Mixta jest z kolei połączeniem różnych mięs i ryby. Paella de verduas jest najlepsza dla wegetarian. Paelle spożywamy z patelni, w której została przyrządzona, jako danie główne. Nazwa potrawy pochodzi od patella, oznaczającego metalowe naczynie, służące Rzymianom do ofiarowania darów bogom. Danie było początkowo spożywane przez robotników, którzy jadali gotowany ryż podczas przerwy w pracy. Główną przyprawą, nadającą paelli niepowtarzalny aromat jest szafran. Można przyrządzać ją na samej wodzie ale najlepsza jest w zależności od rodzaju na bulionie mięsnym lub rybnym, z dodatkiem wytrawnego, czerwonego wina.

Następną kulinarną przyjemnością są przepyszne szynki i kiełbasy. Kuchnia hiszpańska to tradycyjne hiszpańskie wędliny zdobyły sławę na całym świecie. Smak ich jest jedyny w swoim rodzaju. To również najwyższa jakość. W Hiszpanii hodowana jest specjalna rasa świń Cerdo Iberico, które swój wykwinty smak zawdzięczają odpowiednim warunkom chowu. Świnki są wypasane i dokarmiane żołędziami aby zwiększyć walory smakowe mięsa. I tak istnieje kilkanaście odmian wędlin i szynek.

Kuchnia hiszpańska

Popularne Chorizo to wspólna nazwa dla wszystkich kiełbas, produkowanych z mięsa wieprzowego. Różnią się zawartością tłuszczu, przyprawami, wielkością oraz rodzajem wieprzowiny. Chorizo Cular wyrabiana jest wyłącznie z szynki świń iberyjskich (cerdo iberico). Wytwarza się ją w rejonie Salamanki. Chorizo Fresco to chorizo surowe i mocno paprykowe, niezbędny składnik większości hiszpańskich potraw jednogarnkowych, takich jak cocido madrileno czy fabada asturiana. W czasie smażenia lub duszenia z chorizo wytapia się czerwony, bardzo aromatyczny tłuszcz, który wieńczy potrawę. Chorizo Iberico to wędlina suszona, wyrabiana z mięsa pozyskanego ze świń rasy Iberico. Iberico to jedno z najbardziej popularnych a jednocześnie najdroższych rodzajów chorizo. Chorizo Vela to grubo mielona kiełbasa, gorsza jakościowo, przypominająca smakiem kiełbasę krakowską. Jest bardzo tania.

Z innych gatunków: Fuet to katalońska kiełbasa, bardzo wykwintna, pokryta cienką warstwą białej pleśni. Wędlinę produkuje się z mięsa wieprzowego, a następnie dodaje całą masę przypraw i suszy. Należy konsumować w towarzystwie wina, z którym najlepiej smakuje.

Salchichon jest rodzajem kiełbasy salami suszonej na surowo, nie poddawanej żadnej obróbce cieplnej. Dodaje się do niej pieprz, goździki i gałkę muszkatołową. Kiełbasa ma wyrazisty, lekko gorzki smak. Przygotowuje się ją z mięsa wieprzowego wysokiej jakości, grubo mielonego.

Jamon Iberico to popularny gatunek szynki dojrzewającej, podobnie jak Jamon serrano (serrano jest nieco tańsze i nie tak twarde jak iberico). Do produkcji szynki wykorzystuje się mięso pozyskiwane ze świń iberyjskich, hodowanych na pastwiskach i karmionych jedynie organiczną żywnością. Dzięki temu, że zwierzęta nie są zamknięte w boksach, mięso nabiera ciemnoczerwonej barwy. Szynki, pokryte grubą warstwą przypraw, dojrzewają w specjalnych pomieszczeniach przez okres od kilku miesięcy do nawet trzech lat. Ze względu na metodę chowu świń wyróżniamy kilka odmian jamón ibérico:

Jamon iberico de Bellota (ta szynka pochodzi od świń z wolnego chowu, które przemierzają lasy dębowe (tzw. dehesas) wzdłuż granicy Hiszpanii i Portugalii. Zwierzęta jedzą tylko żołędzie, które znajdą na swojej drodze. Szynka jest także znana jako Jamon Iberico de Montanera.

Jamón ibérico de Recebo (szynka jest wytwarzana z mięsa świń, które wypasane są na otwartym terenie i karmione żołędziami, a także zbożem).

Jamon iberico de Cebo lub po prostu jamón iberico (ten rodzaj wędliny produkowana jest z mięsa świń karmionych wyłącznie ziarnami).

Na koniec trochę o tym czego w Hiszpanii można się napić oprócz bardzo dobrego gatunkowo wina. Sangria. To tradycyjny, hiszpański napój alkoholowy, robiony na bazie wina czerwonego, z dodatkiem owoców, lodu i polepszaczy smaku w postaci brandy, winiaków. Schłodzona, słodka i orzeźwiająca jest lżejszym w smaku ale wcale nie w procentach trunkiem.

Wybrane dla Ciebie

Jimbaran. Kukurydza, homary

tajlandia

Tajlandia. Kilka powodów, dla których ją pokochasz