Jak wznosić toasty? Patrz foto ;)


Na dworach szlacheckich, po wzniesieniu toastu, podawano kielich sąsiadowi. Kiedy nie był tego wart, rzucano go na podłogę lub rozbijano o własną głowę!


Jak wznosić toasty? Najbardziej bogatą tradycję biesiadowania i wznoszenia toastów mają Gruzini. Osiem tysięcy lat winiarskiej tradycji zrobiło swoje i do dziś, będąc w Gruzji programem obowiązkowym jest udział w przyjęciu.
Tamada to przedwodnik imprezy, wybierany wtedy, kiedy przy stole zasiada więcej niż trzy osoby. To on pilnuje porządku w wygłaszaniu toastów przez biesiadników oraz czuwa nad przebiegiem całej supry (przyjęcia). Gruzińskie toasty to sztuka, w dosłownym tego słowa znaczeniu. Im toast dłuższy, bardziej skłaniający do refleksji, wzruszenia tym lepszy. Zakończony trafnym, dowcipnym morałem, stanowi o fantazji i kulturze wygłaszającego. Często przybiera formę anegdoty. Gruzini piją za boga, ojczyznę, pokój, ich samych, miłość, przyjaźń, rodzinę, przodków, dzieci, kobiety. A jak jest z Polakami? Wiemy jak i kiedy wznosić toasty?

Oto kilka zasad:

1. Toast wznosimy zawsze szampanem lub winem. Nigdy wódką.

2. Kiedy chcemy wygłosić toast nie stukamy widelcem o lampkę, nie chrząkamy wymownie. Wstajemy i czekamy aż goście zwrócą uwagę w naszą stronę.

3. Toast wygłaszamy na początku lub na końcu (najlepiej przed deserem) przyjęcia. Jeśli jest potrzeba na więcej to zawsze pomiędzy daniami.

4. Toast powinien wygłaszać mężczyzna (wyjątek, spotkanie biznesowe, gdzie szefem jest kobieta).

5. Gospodarz domu ma zawsze pierwszeństwo toastu, drugi toast to gość honorowy (solenizant), kolejne pozostali goście.

6. Wygłaszając toast nie trzymamy lampki/kieliszka, sięgamy po niego dopiero po przemówieniu.

7. Kiedy przy stole jest więcej niż trzy (max4) osoby, toast uwieńczamy lekkim uniesieniem lampki/kieliszka w stronę gości. Nie podchodzimy do wszystkich i nie “stukamy się” kieliszkami.

8. Wygłaszając toast należy wstać, pozostali goście wstają dopiero gdy przemawiający sięgnie po kieliszek. Wyjątek stanowi toast dla osoby starszej np. 90-te urodziny Babci.

9. Toast wznosimy upewniwszy się, że wszyscy mają napełnione kieliszki/lampki.

10. Kieliszek/lampkę trzymamy za nóżkę. Podczas toastu upijamy jeden łyk.

11. Toast powinien być nie dłuższy niż 1,5 minuty. Warto wcześniej przemyśleć co się ma do powiedzenia i zadbać o to aby toast był okraszony humorem.

12. Toasty typu (poniżej) zostawmy sobie na mniej oficjalne okazje;)
– Pierdykniem, bo odwykniem
– Wódka to twój wróg, więc lej ją w mordę. Ale nie masz z nią żadnych szans, bo ona cię o ścianę i o podłogę
– Czym tu gadać, jeśli nie ma o czym mówić
– Życie jest jak wino – im starsze tym lepsze, ale później kwaśnieje, wszystko opada na dno i trudno się go pozbyć
– Zdrowie wasze w gardło nasze!
– No to po maluchu!
– Poloneza czas zacząć
– Ogórca!
– Rybka lubi popływać
– Tylko ludzie głupie nie piją przy zupie
– Dobrze gada, dać mu piwa!
– Ciach babkę w piach
– Można wypić po kubeczku, spokój w głowie, w porządeczku
– No, wódka stygnie itp…

13. Bruderszaft – dla tych co nie wiedzą, populary Brudzio. Ceremoniał poprzedzający przejście jego uczestników “na Ty”. Odbywa się poprzez wypicie kieliszka alkoholu przez skrzyżowane ramiona. Czasem towarzyszy temu pocałunek. Zwyczaj coraz rzadziej spotykany i generalnie NIE stosowny na przyjęciach, zarówno biznesowych jak prywatnych.

14. Jeśli nie jesteśmy w gronie rodziny/przyjaciół, przedstawmy sie zanim zaczniemy mówić. Jeśli to gospodarz przyjęcia prosił abyśy wygłosili toast, to on powinien nas przedstawić. Warto też krótko nakreślić okoliczności toastu.

Celowo pomijam tutaj zwyczaje i toasty weselne. Ten rodzaj imprezy rządzi się swoimi prawami i w zależności od rodzaju przyjęcia, regionu, tradycji przybiera różne formy. Żelazną zasadą jest jednak zawsze to, że pierwszy toast wznosi ojciec panny młodej, jako drugi ojciec pana młodego, potem seniorzy rodzin lub świadkowie i pan młody.

Wybrane dla Ciebie
Sępy

Sępy. Pożyteczne ścierwozjady

Dlaczego słonie są czerwone?

Dlaczego w Kenii słonie są czerwone?