Horchata. Napój jak woda z ziemniaków?

Horchata


Piliście kiedyś Horchatę? Nie, to zajrzyjcie po przepis. Kolejna perełka Afryki. Ale nie tylko…


Horchata (po polsku „orszada”), jest słodkim napojem popularnym w Ameryce Łacińskiej, Hiszpanii i części Afryki. Napój jest na bazie ryżu w Ameryce Łacińskiej, ale w Hiszpanii i Afryce jest on wykonany z orzechów tygrysich (Chufa). Tradycyjna receptura zawsze wymaga cynamonu i wody, ale poza tym, istnieją setki odmian. Niektórzy mówią, że smakuje jak woda z ziemniaków, inni, że jak glina w wodzie rozpuszczona. Dla mnie jest słodka i smaczna. Jedno jest pewne. Jest odżywcza i orzeźwiająca! A czego chcieć więcej w upale? Poniżej różne wariacje Horchaty. Wybierzcie coś dla siebie. Smacznego:)

Horchata ryżowa

1 szklanka niegotowanego białego ryżu długoziarnistego

5 filiżanek wody (ciepła 3 kubki, 2 szklanki zimnej)

1 laska cynamonu

2/3 szklanki cukru białego

cynamon i laska cynamonu do dekoracji

Jak zrobić?

Zbierz składniki. Autentyczne przepisy wymagają białego ryżu długoziarnistego np. Indyjski Ryż Basmati

Dając długoziarnisty brązowy ryż napój będzie miał orzechowy smak. To nie będzie smakować jak autentyczna horchata ale zawsze jakaś alternatywa.

Jeśli możesz znajdź meksykański cynamon (Canela), to nada bardziej autentycznego smaku. Cynamon Canela jest nieco łagodniejszy niż amerykański.

Ryż. Można użyć blendera. Postaraj się zblendować ryż do konsystencji grubej polenty. To pozwoli lepiej absorbować wodę i cynamon.

Wlać ryż, laskę cynamonu i 3 szklanki ciepłej wody do miski. Przykryć i pozostawić mieszaninę

Pozostawić mieszaninę w temperaturze pokojowej. co najmniej 3 godzin, lub przez noc, jeśli to możliwe. Im więcej czasu pozostawimy, tym bardziej aromatyczne będzie. Nie przechowuj w lodówce!

Przelać do miksera i dodać 2 szklanki wody.  Zmiksować aż będzie bardzo gładkie. Może to potrwać od 1 do 4 minut.

Przecedzić przez sito pokryte trzema warstwami gazy albo bardzo drobnym filtrem. Zbierz gazę/filtr  i wyciśnij resztki płynu.

Wymieszać z cukrem do rozpuszczenia. Można zamiast dodać miód, lub syrop z agawy.

Przelać horchatę do dzbanka i przechowywać w lodówce.

Podawać z lodem z cynamonem gruntu lub laską cynamonu jako ozdobą.

HorchataHorchata z tygrysich orzechów

1 szklanka orzechów tygrys

4 szklanki gorącej (nie wrzącej) wody

1/4 szklanki plus 1 łyżka cukru pudru

1/4 łyżeczki soli

1 laska cynamonu

Umieść orzechy tygrysie i cynamon do miski i zalać wodą. Pozwól orzechom moczyć się przez 24 godziny w temperaturze pokojowej.

Wlać orzechy tygrysie, cynamon w kąpieli wodnej do blendera.

Dodać 4 szklanki gorącej wody i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Powinno to zająć około dwóch minut.

Przecedzić przez sito z gazą lub filtrem. Resztki wycisnąć z gazy/filtra

Przenieść mieszaninę do dzbanka, dodać cukru (miodu, syropu z agawy) i soli

Przechowywać w lodówce.

Podawać z lodem z odrobiną cynamonu lub laską cynamonu do dekoracji.

Wariacje na temat:

Dodaj skórkę z limonki do mieszanki.

Dodaj szklankę mleka ( krowie, z migdałów, mleka kokosowego lub mleka ryżowego) dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji.

Dodaj ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki

Spróbuj zrobić  horchatę z mlekiem migdałowym. Użyj 1/3 szklanki ryżu, plus 1 szklanka zblanszowanych i oskórowanych migdałów. Zemleć ryż oddzielnie a następnie dodać migdały, cynamon i 3 filiżanki gorącej wody i pozostawić mieszaninę na noc. Przecedzić mieszaninę jak normalnie.

Ps. Najlepiej smakuje z ciasteczkami 🙂

Ps2. Jeśli komuś się nie chce robić samemu (a szkoda ;), dobrej horchaty można napić sie w Starbucks’ie lub kupić w gotowej postaci w kartonie lub butelce.

Ps3 Dajcie znać jak smakowało?

Wybrane dla Ciebie
Kuchnia kenijska

Kuchnia kenijska. Czary z niczego? Przepis na Mandazi

Phi Phi

Phi Phi. Jaskinia Wikingów i zupa z ptasich gniazd