Bajtra. Maltański przysmak. Oryginalny przepis!


Dla mnie jesień to czas nalewek i likierów. Podczas gdy w przygotowaniu malinówka i kawówka, z gotowych na wspomnienie wakacji najlepsza jest Bajtra.


Opuncja cieszy się popularnością jako składnik diety odchudzającej. Podawana w postaci suszonych owoców lub wywaru wspomaga nasz metabolizm, jednocześnie nie przyczyniając się do demineralizacji organizmu. Polecam zieloną herbatę z dodatkiem opuncji :). Jest również naturalnym antyutleniaczem, czyli opóźnia procesy starzenia.
Bajtra. Opuncjowy przysmak do zrobienia w domu. Wnętrze owocu opuncji jest spożywane w całości, posiada jadalne nasiona. Kolor, opuncja ma od żółto-pomarańczowego do czerwonego, w zależności od rodzaju kaktusa. Owoce można jeść na surowo lub przetwarzać na dżem lub likier. Opuncja figowa (śliwka kaktusowa) pochodzi z Ameryki i była od setek lat przysmakiem Indian, jednakże z dobrym skutkiem sadzonki zostały przewiezione w dobie kolonizacji do Europy.

A oto Bajtra i przepis:)

Składniki:

600g owoców opuncji
300g cukru (najlepiej użyć cukier puder)
2 małe saszetki z cukrem waniliowym lub 2 strąki wanilii
1-2 laski cynamonu
3-4 goździki
2/1 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
750 ml wódki
150 ml brandy

Przygotowanie:

1. Obrać opuncję z małych cierni (najlepiej w rękawiczkach)

2. Pokroić owoce na małe kawałki (3-4 cm kostki) i umieścić je wraz z cukrem i przyprawami (cynamon, goździki i wanilia) w dużym pojemniku

3. Wypełnić sokiem pomarańczowym i alkoholem

4. Zamknąć pojemnik, przykryć folią i pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu do około 3-4 tygodni

5. Mieszać składniki w pojemniku raz lub dwa razy w ciągu pierwszych dwóch dni. Uwaga: Po pierwszych dwóch dniach niech mieszanka odpocznie, podczas całego procesu dojrzewania. Nie mieszać ponownie, inaczej owoce staną się papkowate i likier będzie nieudany

6. Po zakończeniu procesu dojrzewania, przefiltrować likier przez sitko. Jeśli chcecie mieć likier klarowny i czysty, zaleca się używać delikatnego płótna lub filtr do kawy podczas dalszego filtrowania.

Likier z opuncji można dodawać do różnych deserów, na lody, do drinków lub podawać z lodem i winem musującym lub szampanem. Można wypić również sam.

Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość alkoholu, likier z opuncji może być przechowywany do kilku lat. W moim przypadku to się nie sprawdziło. Jest tak pyszny, że zniknął w ciągu jednego wieczora:) Na zdrowie 🙂

Wybrane dla Ciebie
  • Tina Papajewski

    Uwielbiam!

tajlandia

Tajlandia. Sappheiros czyli udane małżeństwo!

Mombasa

Jambo Kenia!